Instawalk RWS: Jaarlijkse proefsluiting Maeslantkering

Afgelopen weekend was ik op uitnodiging van Rijkswaterstaat op de Arca om de jaarlijkse proefsluiting van de Maeslantkering te bekijken. Deze was dit jaar extra feestelijk omdat de 20e verjaardag werd gevierd.

DE MAESLANTKERING

Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen dan de Maeslantkering. Dit Deltawerk kan een vloedgolf van 5 m boven NAP aan.

De Maeslantkering ligt in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en werd gebouwd tussen 1991 en 1997. Het bouwwerk is volledig automatisch gestuurd en vormt samen met de Hartelkering en de dijkverbreding Rozenburg de Europoortkering. De Maeslantkering is een voorliggende kering, wat betekent dat hij de eerste klappen opvangt bij hoogwater vanuit zee. Hiermee beschermt de stormvloedkering de inwoners van Zuid-Holland.

De Maeslantkering:

  • sloot tijdens een storm in 2007 voor het eerst.
  • sloot bijna tijdens de storm van 2002, 2013 en 2014. Het officiële sluitpeil werd op enkele centimeters na niet bereikt.
  • heeft 2 deuren van 210 m breed, 22 m hoog en 15 m diep. Bij sluiting lopen ze vol met water, waardoor ze binnen 2 uur naar de bodem zakken.
  • werkt met bolscharnieren met een doorsnede van 10 m en een gewicht van 680 ton.
“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.”
ANSEL ADAMS

DE FOTOSERIE